Kolektivni ugovori idu u istoriju?

Bez autora
Jul 22 2013

Novi Zakon o radu mogao bi isključiti obavezu potpisivanja kolektivnog ugovora, što bi nanelo veliku štetu zaposlenima. Predstavnici sindikata su na okruglom stolu o kolektivnom pregovaranju u Srbiji naglasili da će aktivno raditi na tome da se održe kolektivni ugovori, jer ta obaveza postoji svuda u svetu.Jedan od najvažnijih proizvoda sindikata je kolektivni ugovor i bez kolektivnog pregovaranja i ugovora kao rezultata, sindikat postaje beskoristan.

Kolektivni ugovori idu u istoriju?Novi Zakon o radu mogao bi isključiti obavezu potpisivanja kolektivnog ugovora, što bi nanelo veliku štetu zaposlenima, navode sindikati.

Predstavnici sindikata su na okruglom stolu o kolektivnom pregovaranju u Srbiji naglasili da će aktivno raditi na tome da se održe kolektivni ugovori, jer ta obaveza postoji svuda u svetu.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da je jedan od najvažnijih proizvoda sindikata kolektivni ugovor i da bez kolektivnog pregovaranja i ugovora kao rezultata, sindikat postaje beskoristan.

Najave izmena Zakona o radu, prema njegovim rečima, govore da će se kolektivni ugovori polako, ali sigurno ugasiti.

"Uvođenjem zapošljavanja na određeno vreme, na 15 ili 20 minuta, pa sledeće godine na 25 minuta, podela radnog mesta, isključuju svaku potrebu za kolektivnim pregovaranjem, jer se ne zna ko je izvršilac posla, niti se zna za koga i u čije ime se pregovara", istakao je Čanak.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković naveo je da država mora biti odgovornija kod zaštite kolektivnih ugovora.

On je naveo da nije jednostavno napraviti jedan kolektivni ugovor koji bi bio dobar za sve poslodavce u svim granama privrede, jer postoje velike razlike između severa i juga Srbije, a naročito o materijalnim pitanjima.

Na predlog sindikata da se uvede obaveza potpisivanja kolektivnog ugovora, Atanacković je rekao da ugovor to ne može biti, jer se ugovori potpisuju kao želja obe strane da se on poštuje i ispunjava.

Potpredsednik S S S S-a Zoran Mihajlović istakao je da se kolektivno pregovaranje mora podići na viši nivo.

On je ukazao na paradoks koji postoji u Srbiji, a to je da je najveći broj kolektivnih ugovora potpisan u javnom sektoru, dok ih je najmanje u privatnom sektoru, naročito među stranim investitorima.

Na okruglom stolu su izneti rezultati istraživanja dva sindikata koji, prema njihovim rečima, pokazuju da su radnici sa potpisanim kolektivnim ugovorom u mnogo boljoj poziciji od onih koji taj ugovor nemaju.

Ono što je najveći problem, kako su istakli, jeste da postojanje kolektivnog ugovora, bilo granskog, bilo kolektivnog kod poslodavca, ne podrazumeva i njegovu automatsku i doslednu primenu.

Istraživanje je pokazalo da se najviše krše odredbe o načinu obračuna i isplate zarade, prava vezanih za prekovremeni rad, isplatu regresa za godišnji odmor i naknade za ishranu u toku rada, a najmanje se krše odredbe o pravu na godišnji odmor, plaćeno odsustvo i terenski dodatak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik